תאונת פגע וברח מכונות בחוק תאונות הפקרה, מה שמתאר את שקורה בפועל בתאונות מסוג זה. תאונות פגע וברח הן תאונות בהן נמלט הנהג הפוגע מהמקום, כשהוא משאיר את זירת האירוע ואת הנפגעים לחסדי שמיים, ללא שהוא מושיט ידו לעזרה, או מותיר אחריו סימן מזהה. תאונות פגע וברח כוללות תאונות בהן נפגעו בני אדם או חפצים.
יש לציין כי השנים האחרונות הביאו בחובן מספר רב יותר של תאונות דרכים בהפקרות, כאשר מניעי הנהגים הפוגעים והבורחים, הם ניסיון להימנע ממפגש עם כוחות המשטרה, כדי להיחלץ מענישה. מדינת ישראל מגדירה תאונות פגע וברח כעבירות פליליות לכל דבר ועניין, ובהתאם לכך הן כרוכות בעונש כלפי הנאשם.
להאזנה למאמר לחצו כאן:
החוק בישראל לגבי תאונת פגע וברח
סעיף 64א בפקודת התעבורה מתייחס לעניין הפקרת נפגעים בגוף וברכוש לאחר פגיעה:
- נהג שלא עצר במקום התאונה או בסמוך אליה, לאחר שהיה מעורב בתאונה, וידע או שהיה עליו לדעת כי בתאונה יש נפגעים, דינו – מאסר של 7 שנים.
- נהג שהיה מעורב בתאונה ולא הגיש עזרה, למרות שידע או שהיה עליו לדעת כי בתאונה יש נפגעים, דינו – מאסר של 9 שנים. בנוסף, יש אפשרות להטיל על הנהג קנס כספי בגין העבירה שביצע.
דרגות החומרה בתאונת פגע וברח
את סוג עבירת ההפקרה לאחר פגיעה, מסווגים כאחד משלושת האפשרויות הבאות:
רמת העבירה | הסבר העבירה | העונש של מבצע העבירה |
הרמה הקלה ביותר של עבירת הפקרה לאחר פגיעה | במידה והנהג לא עצר במקום התאונה או בקרבת מקום אליה, כדי להזעיק עזרה או לתת סיוע, זאת לאחר שהיה עליו לדעת שבתאונה היו נפגעים או שעלולים היו להיות נפגעים. | הנהג צפוי לענישה של עד 3 שנות מאסר בנוסף לעונשים נלווים של פסילת רישיון הנהיגה, מאסר על תנאי, פסילה על תנאי, קנס כספי ועוד. |
הרמה הבינונית של עבירת הפקרה לאחר פגיעה | כאשר הנהג לא עצר במקום התאונה או בקרבת מקום כדי להגיש עזרה או להזעיק עזרה, וזאת כאשר המעשה היה מורכב מיסוד נפשי של מחשבה פלילית על כך שהתאונה גרמה להימצאותם של נפגעים או הייתה עלולה לגרום לכך. | עבירה זו מוגדרת כחמורה, ועונשה עד 7 שנות מאסר בתוספת עונשים נלווים. |
הרמה החמורה של עבירת הפקרה לאחר פגיעה | עבירת ההפקרה גרמה למות אדם או לחבלה חמורה לנפגע בתאונת הפקרה זו. | חוק העונשין מטיל על הנהג הפוגע עד 14 שנות מאסר וכן עונשים נלווים נוספים. |
חובותיו של הנהג לאחר שהיה מעורב בתאונה
לאחר שביצע נהג תאונה כלשהי, בין אם קרתה באשמתו ובין אם הוא לא אשם בה, חובה עליו לעצור את רכבו ולנסות להגיש סיוע לפצועים, וכן, להזעיק עזרה במקרה הצורך. בנוסף, עליו למסור את פרטיו האישיים ולדווח על התאונה למשטרת ישראל. אי קיום של חובות אלו, מחייב ענישה הקבועה בחוק, של עד שנתיים מאסר בפועל.
סוג התביעה שתוגש כנגד הנהג תלויה בנסיבות התאונה. במידה והתובע מוכיח כי הנהג עבר על החוק והפקיר את הנפגעים באירוע, למרות שידע שיתכן ויהיו נפגעים, הנהג יואשם בעבירת הפקרה, הנחשבת לחמורה שבעבירות התעבורה ועונשה הוא 3-14 שנות מאסר בתוספת של עונשים שונים נלווים, כמו מאסר על תנאי, פסילת רישיון, פסילה על תנאי, קנס כספי ועוד.
מעורבים בתאונת דרכים? כך עליכם להתנהג
קיימות תקנות תעבורה ברורות לגבי התנהגותו החוקית של נהג, לאחר ביצוע תאונה:
- על הנהג לעצור את רכבו באופן מיידי, במקום התאונה או בקרבת מקום, ואסור לו להזיז את הרכב, אלא אם כן נוצר מצב של כורח להשתמש בו, כדי שיוכל לקיים את שאמור בפסקה הבאה, או בהוראתו של שוטר.
- על הנהג להגיש עזרה לנפגעים בהתאם לנסיבות של התאונה ולמקום התאונה. עליו לדאוג למניעת נזקים נוספים לנפגע, וכן, להגיש עזרה ראשונה כפי הכשרתו ויכולותיו. בנוסף, עליו להזעיק למקום שירותי הצלה על פי הצרכים בשטח כגון: מד"א, מכבי אש ומשטרה. על הנהג הפוגע להישאר במקום התאונה לצד הנפגע, עד לבואם של שירותי ההצלה המקצועיים. במידה ואין אפשרות להעביר את הנפגע באמבולנס, על הנהג לדאוג להעברת הנפגע באמצעות רכב חלופי לבית חולים, לתחנת עזרה ראשונה או לרופא מקצועי.
- על הנהג הפוגע למסור לשוטר, לנפגע, לנהג אחר שהיה מעורב בתאונה, או לכל אדם שהיה בקרבתו של הנפגע, את הפרטים הבאים: שמו הפרטי, המען שלו, את מספר הרישיון שלו, מספר הרישום של הרכב בו נהג וכן שם בעל הרכב ומענו, וכן לפי דרישתם יציג את רישיון הנהיגה שלו, תעודת הביטוח של הרכב ורישיון הרכב, וכן את תעודת הזיהוי שלו, במידה ונמצאת ברשותו. עליו לתת הסכמה לרשום כל פרט הרשום בתעודות אלו.
- על הנהג הפוגע להודיע במהירות האפשרית, באמצעי הקשר המהירים ביותר, לתחנת המשטרה הקרובה ביותר למקום התאונה, על התרחשות התאונה. הוא מחויב למסור להם את שמו ומענו וכן מהו מקום האירוע המדויק, והיכן מקום הימצאו. אם הנהג הפוגע יודע את פרטי הנפגע, עליו למסור למשטרה גם את שמו של הנפגע, מענו ולאן הועבר להמשך טיפול.
במידה והנהג המעורב פעל מתוך פאניקה ופזיזות ונמלט מהמקום, חשוב שיעדכן את המשטרה בהקדם האפשרי. בתי המשפט יראו בכך אות לכך שלא עשה זאת מזדון, ויטו להיות סלחניים כלפי מעשה ההפקרות אותו ביצע.
מדוע חשוב לפנות לעורך דין תעבורה לאחר מעורבות בתאונת פגע וברח?
כתב האישום שיוגש בפני הנאשם בתאונת פגע וברח עלול להיות חמור ולגרור אחריו ענישה של שנות מאסר רבות, בצירוף סנקציות נוספות מהותיות. עורך דין תעבורה, מכיר את נהלי החוק היטב וידע כיצד להתנהל מול בית המשפט, ובהתאם לכך להביא תוצאה טובה ביותר לנאשם בהתאם לנסיבות, החל מהקלה בענישה ועד לזיכוי מלא מן האשמה.