בשנת 2019 חלה רפורמה חדשנית בעבירות ההמתה בישראל אשר באה לידי ביטוי באמצעות הרחבתן של סעיפי העבירות השונות. חשוב להבין כי הרפורמה שחלה בעבירות ההמתה גרמה להלימה טובה יותר בין העבירה לבין הענישה. בעבר, במקרה שהורשע נהג בעבירת המתה, העונש הצפוי עמד על עד 20 שנות מאסר בפועל ואילו כיום, העונש לצד העבירה תואם בצורה טובה יותר.
במאמר זה נדון על עבירת המתה בקלות דעת, ונציג כיצד העבירה הנוכחית מאפשרת מרחב עבודה רחב יותר לשופטים בבתי המשפט לתעבורה, ואף נציג את ההשלכות בגין העבירה.
להאזנה למאמר לחצו כאן:
המתה בקלות דעת, ההיבט המשפטי
קדושת החיים הינה שמירה על חיים, בפרט חיי אדם, תוך נתינת ערך גבוה ביותר לקדושתם. ערך זה הינו יסוד בענייני הדת והמוסר. החוקים המשפטיים בישראל, מתייחסים לערך זה ברצינות יתרה, כשחלק מפסקי הדין נועדו למנוע בכל תוקף גדיעת חיי אדם בכל צורה שהיא. לכן, כאשר אדם נאשם בעבירת המתה בקלות דעת, קיימת ענישה בהתאם החל מקנס כספי ועד למאסר בפועל!.
חומרתן של עבירות ההמתה
מכיוון שעבירות המתה מתייחסות לתוצאות עבירות פליליות בהן התרחש הנורא מכל – אובדן חיי אדם, ישנן דרכי פעולה מחמירות מאוד, עם הנאשמים בגרימה למוות. ישנם הבדלים בין עבירות ההמתה השונות, אשר מתבטאים ביסוד הנפשי של מבצע העבירה, המוביל לפערים בצורת העונשין המקובלת כלפי כל מעשה המתה.
הרפורמה החדשה בעבירות המתה, סיווג העבירות לפי דרגת חומרתן
בעבר חולקו עבירות ההמתה ל-3 סוגים: המתה ברצח, המתה ברשלנות והריגה. לכל סוג עבירת המתה, נחקקה צורת העונש הרלוונטית. בפועל, עבירת ההריגה כללה בתוכה קשת רחבה של עבירות המתה, כאשר חלקן חמורות ביותר, אולם העונש שניתן עליהן היה קל באופן יחסי, זאת בשל ההגדרה הגסה שכללה כמעט כל מעשה הגורם למות אדם, מלבד מעשים המוגדרים כרצח מכוון.
כך יצא שאשמים בהריגה בנסיבות מחמירות נענשו בעונש קל יותר, ומבחינה מוסרית, זכו להאשמה קלה. זאת בניגוד למעשי רצח המרשיעים את הנאשם ועונשים אותו במאסר עולם ובכתם מוסרי חמור. צורות חקיקה וענישה אלה, גררו אחריהן ביקורת ציבורית רחבה.
הרפורמה של שנת 2019 בעבירות ההריגה
בשנת 2019 נערכה רפורמה, לפיה ידורגו עבירות ההריגה בצורה רחבה יותר, להלן:
- גרימת מוות ברשלנות.
- המתה בקלות דעת.
- המתה בנסיבות של אחריות מופחתת.
- רצח.
- רצח בנסיבות מחמירות.
לכל עבירה – עונש ספציפי לפי דרגת חומרתה.
מהי תאונת דרכים קטלנית?
לצערנו, עם התפתחות הטכנולוגיה ושיפור דרכי הנסיעה, הצטרפה לרשימת גורמי התמותה תופעה מצערת מאוד: קטל בכבישים הקורה כתוצאה מתאונות דרכים קטלניות. תאונת דרכים קטלנית היא תאונה הגורמת לאובדן חיי אדם. תאונת דרכים קטלנית יכולה להתרחש כתוצאה מרשלנות, כפעולת רציחה או כעבירה של המתה בקלות דעת.
המתה בקלות דעת, הגדרה
המתה בקלות דעת מתייחסת לעבירה אותה מבצע אדם כאשר הוא לוקח סיכון בלתי סביר ביודעין, כשיש צפיות גבוהה לכך שתיגרם תוצאה קטלנית, אולם הנאשם מקווה שלא תתרחש. בתוך קטגוריה זו נכללים: נהיגה מסוכנת וכיוצא בזה. יש לדעת שעבירה זו מוגדרת כפלילית רק כשמתקיימת בה התוצאה הקטלנית, כלומר מותו של אדם בפועל.
העונש הצפוי לנאשמים בעבירות של המתה בקלות דעת
במקרים שונים מצאה את עצמה מערכת החוק, כבולה אל צורות ענישה לא מספקות, שאינן עונות על הצורך הגדול להעניש כדין מבצעי עבירות חמורות. לפיכך נכנס לחוק, תיקון חוק העונשין בעניין המתה בקלות דעת, כשהוא מחלק את סוגי עבירה זו ל-4 עבירות שונות:
סוג העבירה | העונש |
רצח בנסיבות מחמירות | מאסר עולם חובה |
רצח באחריות מופחתת (בוצע מתוך כוונה או אדישות) | עונש מרבי של מאסר עולם |
המתה באחריות מופחתת | ענישה של עד 20 שנות מאסר |
המתה מתוך קלות דעת | ענישה של עד 12 שנות מאסר |
תאונת דרכים קטלנית, כיצד מסווגים את סוג העבירה?
עבירות המתה הן עבירות תוצאתיות, כלומר הענישה עליהן תלויה בקיום תוצאה קטלנית של קיפוח חיי אדם. כמו כל עבירה פלילית, גם עבירות המתה מורכבות משני יסודות: יסוד נפשי ויסוד עובדתי. בית המשפט יחקור את שני אספקטים אלו, ולפיהם תיקבע סוג העבירה וצורת העונשין המקובלת בגינה.
היסוד הנפשי : היסוד הנפשי מתייחס להתייחסות הסובייקטיבית של הנהג כלפי היסוד העובדתי. יש לציין כי אין להפליל אדם בביצוע מעשה ללא כוונה פלילית. ישנם 3 סוגי רכיבים ליסוד הנפשי:
- רכיבים קוגניטיביים – כמו מודעות וחשד.
- רכיבים נורמטיביים – כמו רשלנות.
- רכיבים רצוניים – כוונה, אדישות וקלות דעת.
לפני הפסיקה, יחקור בית המשפט את מניעי הנהג הפוגע לסוגיהם, כשכל אחד מהם מבטא יסוד נפשי שונה, המחייב צורת עונשין שונה. אין דומה המתה מתוך כוונה לכזו שנעשתה מתוך רשלנות או קלות דעת, לכל אחד מהרכיבים צורת תגובה מתאימה. המחוקק הישראלי מפרט את סוגי המצבים המנטליים של מבצע העבירה. ביניהם: צפיות, קלות דעת, כוונה, חשד, "נמנע מלברר", רשלנות ועוד.
היסוד העובדתי: היסוד העובדתי מתייחס לנסיבות המוות ולקשר שלהם להתנהגות הנהג הפוגע. במהלך חקירת היסוד העובדתי, יבדוק בית המשפט האם באמת ביצע הנאשם מעשה שלא יעשה, לאחר מכן יתבררו נסיבות המעשה, ובאחרונה, יוודא בית המשפט האם התקיימה תוצאה קטלנית ונגרם מוות בפועל. תפקידו של הסנגור, עו"ד תעבורה, הוא לדאוג שינותק הקשר הסיבתי בין התנהגותו של הנאשם, לבין תוצאות המעשה, מה שיזכה אותו מכל אשמה, או יפחית מחומרת מעשיו, וחומרת העונש.
מה ההבדל בין המתה בקלות דעת לבין גרימת מוות מתוך רשלנות?
המתה בקלות דעת מתייחסת לעבירות שבוצעו מתוך מודעות של מבצע העבירה, לכך שיתכנו תוצאות קטלניות למעשיו. לעומתו, הגורם מוות מתוך רשלנות מוגדר כמי שלא היה מודע לתוצאות העתידיות של רשלנותו.
דוגמאות לביצוע עבירות המתה בקלות דעת
קיים קושי לפסוק אילו מעבירות ההמתה נעשו מתוך רשלנות, ואילו נעשו מתוך קלות דעת, שכן ההבדלים ביניהן דקים, ולעיתים רק לב האדם יודע את מניעי פעולתו. אולם פעמים רבות ניתן ללמוד מהתנהגותו של הנהג על כך שהעבירה נעשתה מתוך מודעות, להלן מספר דוגמאות של נהיגה מסוכנת, שבקרות מקרה של מוות, תוגדרנה כהמתה בקלות דעת:
- נהיגה ללא רישיון – כאשר נהג הרכב הפוגע, נהג ללא רישיון נהיגה, הוא מאשש את העובדה כי הוא לקח סיכון בלתי סביר לכך שיקופדו חיי אדם, שכו ישנה סבירות וצפיות גבוהה לכך שתתרחש תאונה קטלנית, בהיעדר הסמכה והכשרה של הנהג.
- נהיגה מתוך שכרות או השפעת סמים – נהג שלקח סמים קלים או קשים לפני הנסיעה או במהלכה, או שנהג מתוך רמה כלשהי של שכרות, מעיד על מעשה של עבירת המתה בקלות דעת, מתוך לקיחת סיכון ברור של פגיעה בחיי אדם.
- חצייה של קו הפרדה רצוף – נהג שחצה קו הפרדה תוך שהוא עוקף מכונית ארוכה מאוד, או ששדה הראייה שלו מוגבל, עשה מעשה שהייתה בו צפיות גבוהה להתרחשות של תאונה קטלנית.
- נהיגה במהירות מופרזת, שאינה תואמת באופן בולט את תנאי הדרך.
- דריסתו של הולך רגל במעבר חצייה – במידה והנהג עקף מימין או משמאל, רכב שנעצר במעבר החצייה, וכן מהירות הנסיעה הייתה גבוהה, יואשם בהמתה בקלות דעת.
- "גניבת רמזור" – נהג שנכנס במהירות גבוהה אל צומת מרומזר באדום, סמוך להתחלפות הרמזור מכתום לאדום, כשהוא האיץ את קצב הנסיעה, במידה ופגע ברכב שנסע ברמזור ירוק וגרם למוות, יואשם בהמתה בקלות דעת.
חשיבות עו"ד תעבורה בתיקי המתה בקלות דעת
מכיוון שהרשעה בבית משפט לתעבורה בעבירות ההמתה השונות כדוגמת המתה בקלות דעת, נושאת עונשים חמורים לרבות: קנס כספי, פסילת רישיון הנהיגה בפועל, פסילה על תנאי ואף מאסר בפועל, חשוב מאוד להיוועץ בעו"ד מהרגע הראשון, בכדי להפחית את כובד הראיות שהצטברו, למנוע הרשעה כאשר מדובר בהאשמת שווא, ולהגיע לתוצאות המשפטיות הטובות ביותר, כאשר ההבדל לעיתים הינו הרשעה אל מול זיכוי.