הייתם מעורבים בתאונת דרכים? אחד הצעדים הראשונים שעליכם לבצע הוא החלפת פרטים עם שאר המעורבים בתאונה. אי החלפת פרטים עלול להוביל אתכם לעונש חמור במיוחד, ועל כן הוא צעד שחשוב שמאוד שתבצעו. חשוב שתדעו שהעובדה שאתם מוסרים את פרטיכם אין בה משום הודאה באחריות לתאונה, ובית המשפט יבחן כל מקרה לגופו.
מהי הענישה בגין אי השארת פרטים בתאונה עם נפגעים? כיצד על המעורבים בתאונה להתנהל? על אלו ועוד במאמר המלא.
להאזנה למאמר לחצו כאן:
מה ההתנהלות הנכונה בעת התרחשות של תאונת דרכים?
מעורבים בתאונת דרכים? יש מספר דברים שעליכם להקפיד בכל מקרה של תאונה:
- בדיקת נפגעים – הדבר הראשון שיש לעשות הוא לבדוק את המצב הפיזי של כלל המעורבים. כמובן יש להזעיק עזרה רפואית ולוודא שהמצב כרגע לא מהווה סכנת חיים, כולל לרכבים האחרים שנוסעים בכביש. אחרי שהצלחתם ליצור מצב שבו לא נשקפת סכנת חיים, ובמידת הצורך הנפגעים מטופלים עליכם לפעול בסדר הבא:
- החלפת פרטים – יש להחליף פרטים בין כלל המעורבים כפי שנסביר בהמשך.
- הקפאת מצב – כל עוד המיקום של הרכבים לא מסכן חיים אסור להזיז אותם. יש להמתין להגעה של כוחות המשטרה שיבחנו את השטח ויאספו ממצאים מהזירה. הזזת הרכבים יכולה לפגוע בעבודת האיסוף ועל כן חל איסור להזיז את כלי הרכב.
- איסוף עדי ראייה – אם ישנם עדים נוספים לאירוע שלא היו מעורבים בתאונה, בקשו מהם את פרטיהם. בשלב העדויות בבית המשפט יכולה להיות השפעה רבה.
החלפת פרטים בתאונה:
אחד הצעדים הראשונים שכל אחד צריך לבצע במקרה של פגיעה עם הרכב, זה החלפת פרטים בין הצדדים שהיו מעורבים. בין אם מדובר בהולכי רגל, רוכבי אופניים או רכבים אחרים שהיו מעורבים בתאונה. החלפת הפרטים נחוצה כדי לאפשר לתביעות השונות להתנהל בצורה יעילה, מבלי צורך למצוא מחדש את המעורבים בתאונה.
עם זאת, ישנם החוששים שמסירת הפרטים מבטאת כביכול הודאה שהם אשמים בתאונה, ועל כן הם מעדיפים לנטוש את הזירה בלי לבצע החלפת פרטים. לכן, חשוב מאוד לדעת שהחלפת פרטים לא מבטאת שום אחריות ביחס לתאונה, ואף להפך. מי שמעורב בתאונה ונמלט מהזירה בלי להשאיר פרטים עלול למצוא את עצמו נענש בחומרה.
החלפת הפרטים צריכה להתבצע בין כל הצדדים המעורבים, בלי קשר למידת האחריות שיש לכל אחד מהם בתאונה. הדיון המשפטי לא מתנהל בזירת התאונה אלא בבית המשפט, ועל כן אין סכנה שמסירת הפרטים תוביל לאשמה. הנה כמה דברים שחשוב שתדעו לגבי אי החלפת פרטים:
מה כוללת החובה להחלפת פרטים לאחר תאונה?
- ראשית, יש לדעת שהחוק מחייב בכל תאונת דרכים למסור את הפרטים הבאים: שם, כתובת, מספר רישיון ומספר רכב. החובה הזו חלה על כל הצדדים המעורבים בתאונה ללא יוצא מן הכלל. אם התאונה אירעה במעמד צד אחד כגון תאונה בחנייה על הנהג הפוגע להשאיר את פרטיו רשומים על הרכב על מנת לאפשר לבעל הרכב הנפגע לאתר את הנהג הפוגע.
- אם אחד הנהגים המעורבים בתאונה דורש הצגה של רישיון הרכב ותעודת הביטוח הוא זכאי לראותם, אך כל עוד הוא לא דרש את הצגתם אין צורך למסור לו את פרטיהם. חשוב לציין שמסירת הפרטים לא תלויה במסירת הפרטים של הצד השני והחובה הזו היא חובה שמוטלת על כל צד בפני עצמו. אי ציות לה יוביל לעונש ללא קשר להתנהלותו של הצד השני.
עם זאת, חשוב לציין שמסירת הפרטים כוללת חובה למסור את הפרטים בלבד. אין להיכנס לדיונים בזירת התאונה שכן אתם עלולים למסור מידע שיכול לבוא לרעתכם בהמשך הדרך. חברות הביטוח אף עלולות למשוך את ידיהן מלעזור לכם במקרים הללו. לאור זאת, מסרו את כל הפרטים שאתם חייבים למסור ואל תאריכו בדברים עם שאר המעורבים בתאונה.
מדוע אי מסירת פרטים נחשבת עבירת תנועה?
עזיבה של זירת התאונה ללא השארת פרטים מזהים חשובים, מבטאת זלזול בחומרה ומשדרת כי לנהג הבורח היו סיבות טובות להימלט מהזירה. לאור זאת, בית המשפט עלול להחמיר עם נאשם שזו הייתה התנהלותו בזירת התאונה, ועל כן אסור להגיע למצב הזה.
למרות הלחץ הרב שטבעי שיפקוד אתכם לאחר ביצוע של תאונה, חשוב מאוד לא לעשות טעויות שעלולות לעלות לכם ביותר. התנהלו בצורה מחושבת ומושכלת בלי לקבל החלטות פזיזות. מסירת הפרטים מבטאת יחס רציני דבר שיכול להקל עליכם בהמשך הדרך.
מה לעשות אם אחד המעורבים מסרב לתת את פרטיו?
כאמור, החובה למסור פרטים בזירת התאונה אינה חובה הדדית, ואינה תלויה בהתנהלות של הצד השני. מסרו את הפרטים שלכם בכל מקרה, גם אם הצד השני מסרב לכך בכל תוקף. כמובן תעדו את העובדה שישנם מעורבים שלא היו מעוניינים למסור את פרטיהם בזירת התאונה, כיון שהדבר יכול להועיל לכם בעת דיון בבית המשפט.
גם אם הצד השני המעורב בתאונה מתנהל בצורה אלימה, מסרב לתת את פרטיו או כל התנהלות חריגה אחרת, אל תיבהלו. פעלו בצורה הנכונה ואל תתנו לצד השני להכניס אתכם ללחץ. זירה של תאונת דרכים היא זירה טעונה, וטבעי שכך הם פני הדברים.
מה העונש הצפוי למי שמסרב לתת את פרטיו?
כאמור, בתי המשפט מתייחסים באופן חמור ביותר לאדם שלא מסר פרטים נדרשים בזירת התאונה. הדבר אף עלול לגרום להחמרת הענישה עליו, ולהטלה של קנסות כבדים. גם אם אשמתו של מי שלא מסר פרטים בתאונה אינה גבוהה, בית המשפט יכול להחמיר בעונשו בשל העובדה שהתנהלותו בזירה הייתה שלא כשורה.
מנגד, נהג שאשם בתאונה אך מסר את פרטיו והתנהל בצורה אחראית יוכל לטעון לעונש מופחת ובית המשפט בסבירות לא מעטה יוכל להתחשב בכך, כיון שהתנהלותו מראה שהוא לקח אחריות על מעשיו ולא ניסה להתחמק מעונש.
מה היחס בין הפקרה בזירת התאונה לבין אי מסירת פרטים?
על מנת להמחיש לכם בצורה הטובה ביותר את היחס בין הפקרה לבין אי מסירת פרטים, נציג את ההבדלים המהותיים בין העבירות השונות:
הפקרה – הפקרה היא עבירה חמורה ביותר, שהעונש עליה יכול להגיע בקלות למאסר בפועל. אדם הנאשם בהפקרה הוא אדם שלאחר ביצוע תאונת דרכים ברח מהזירה בלי להגיש את העזרה הנדרשת למעורבים בתאונה. עבירת ההפקרה נחשבת לעבירה חמורה ביותר במשפט הישראלי והעובר עליה צפוי לעונש כבד במיוחד.
אי מסירת פרטים – גם נהג שעצר לבדוק שהמעורבים בתאונה במצב סביר ולא נמנע מהגשת עזרה אך נטש לאחר מכן את הזירה ללא השארת פרטיו יואשם באי נתינת פרטים. חומרת העבירה הזו פחותה כמובן מעבירת ההפקרה אך גם היא בעלת היבט פלילי חמור.
לסיכום:
התרחשות של תאונת דרכים היא אירוע שאף אחד מאתנו לא רוצה למצוא את עצמו חלק ממנו. עם זאת, המציאות מוכיחה אחרת ותאונות דרכים רבות מתרחשות. בשל העובדה הזו יש להתנהל בצורה נכונה בזירת התאונה, להחליף את הפרטים עם כלל המעורבים ולא לנסות לחמוק מעונש בזירה. התנהלות נכונה בזירת התאונה היא הצעד הראשון בדרך להליך משפטי מקל.