תאונת דרכים בה מעורבת משאית היא תמיד אירוע גדול. מעצם היותה של המשאית כלי רכב כבד וגדול, שבדרך כלל גם מכיל הרבה סחורה, כל חריגה מהשגרה הופכת להיות אירוע שדורש התייחסות רצינית. תאונת משאית בתוך שאר תאונות הדרכים הן אחד מגורמי המוות והפציעה המרכזיים בעולם. רק בישראל היו מעורבים יותר מ-10,000 איש בתאונות דרכים בשנת 2020 לפי הנתונים שמסרו משטרת ישראל והלשכה המרכזית לסטטיסטיקה.
בטקסט הזה תוכלו לקרוא הרבה מאוד מידע על מהות העבירה של תאונת דרכים, על קבלת כתב אישום, על מה צפוי לנהג משאית שהיה מעורב בתאונת דרכים ועל החשיבות של עורך דין תאונות דרכים לנהג שהיה מעורב בתאונת דרכים משאית.
להאזנה למאמר לחצו כאן:
הגדרת תאונת דרכים עם משאית
תאונת משאית היא למעשה תאונת דרכים. החוק במדינת ישראל מגדיר תאונת דרכים כאירוע בו כלי רכב מנועי אחד או יותר גרם נזק לאחד או יותר מהגורמים הבאים: בן אדם, בעל חיים, רכוש. אם ננסה לומר את המשפט הזה בשפה פחות משפטית, נאמר שתאונת דרכים היא אירוע בו כלי רכב פגע במשהו. תאונת דרכים משאית לא שונה ולא חורגת מהחוק. כך גם למשל מקרה של נהג שעלה או ירד מהחלק הקדמי של המשאית בו נמצא המושב שלו (מה שמכונה 'הקבינה') ונפל בדרך – נחשב כתאונת דרכים, מסוג תאונת דרכים עצמית.
קבלת כתב אישום בגין מעורבות בתאונה דרכים עם משאית
אם נהג המשאית היה מעורב בתאונת דרכים קטלנית, סביר מאוד שיוגש נגדו כתב אישום. על מנת לבחון האם יש מספיק חומר כדי להגיש כתב אישום, ממנה משטרת ישראל בוחן זירות תאונות דרכים מיוחד מטעמה. חוקר תאונות הדרכים מגיע לזירת האירוע, בודק מה היו תנאי השטח בזירה, האם יש במקום הסחות דעת מיוחדות ועוד.
בנוסף, החוקר ינסה לפגוש את כל הצדדים שהיו מעורבים בתאונה בשביל לחקור אותם בנוגע לנסיבות התאונה. אם החוקר הוא שוטר, החקירה יכולה להיות חקירה באזהרה, מה שאומר שכל מה שיאמר בה יכול לשמש כנגדכם בבית המשפט בהמשך. זו הסיבה שנהג משאית שהיה מעורב בתאונת דרכים, ולא משנה אם היא הייתה קטלנית או לא, חייב שיהיה לצידו עורך דין כמה שיותר מוקדם. עורך דין יוכל להכין אתכם לחקירה, ואף ייצג אתכם מול המשטרה במידת צורך.
מהי הענישה הצפויה לנהגי משאיות אשר מעורבים בתאונות?
תאונת משאית היא תאונה שגורמת בדרך כלל לנזק רב. העונש על תאונת משאית, כמו כל תאונת דרכים, מופיע בספר החוקים של מדינת ישראל. העונש נע בטווח רחב של אופציות – החל מקנס כספי וכלה בשלילת רישיון הנהיגה לפרק זמן ממושך. כשמדינת ישראל ובית המשפט קובעים מהו העונש שצריך לחול על אדם כלשהו במקרה ספציפי, הם מחויבים לעיקרון המידתיות. במסגרת עיקרון המידתיות גוזר בית המשפט עונש על עבריין מורשע באופן מידתי למעשה שלו. המשמעות של ההגדרה "עונש מידתי" היא הפכפכה, ועל מנת להציג אותה באור הכי חיובי עבורכם – אתם ככל הנראה צריכים שיהיה עורך דין לצידכם שיעשה זאת.
התייחסותם של בתי המשפט לתעבורה לנהגי משאיות הנאשמים מעורבות בתאונה
תאונת דרכים משאית לא שונה מתאונת דרכים רגילה גם בהיבט הזה. בתי המשפט לתעבורה מראים נטייה ברורה לגזור עונשים מהצד היותר חמור של הטווח, על מנת ליצור הרתעה ולגרום לנהגים בכלל ולנהגי משאית בפרט לנהוג ביתר זהירות.
בגלל שבתי המשפט לתעבורה מגלים יחס קשה יותר לנהגים שהוכרע כי הם אשמים, חשוב מאוד שיהיה לכם ייצוג וליווי של עורך דין תאונות דרכים מקצועי ומיומן. עורך דין תאונות דרכים יכול לסייע לכם גם בשלב קביעת האשמה, וגם בשלב קביעת העונש (שמגיע במידה ואכן נמצאתם אשמים).
תאונת דרכים קטלנית עם משאית
החוק מגדיר תאונות דרכים קטלניות כתאונות דרכים אשר נהרג בהן אדם אחד או יותר. במקרה של תאונת דרכים קטלנית, בין אם ברכב פרטי ובין אם במשאית, האחריות על תיק החקירה מוטלת על הפרקליטות, ולא על המשטרה. לכן את כתב האישום יקבל הנהג הפוגע מהפרקליטות ולא ממחלקת התביעות של המשטרה.
עוד החוק מגדיר כי נהג שגרם להריגה תוטל פסילת רישיון מנהלית מיידית למשך תקופה של 90 יום. במרבית המקרים התביעה תבקש מבית המשפט לפסול את רישיונו של הנהג הפוגע אף לתקופה יותר ממושכת, עד תום ההליכים.
מקרים בהם תאונת משאית תוגדר כתאונת דרכים
תאונת דרכים משאית היא, כפי שכבר אמרנו בתחילת הטקסט, אירוע בו בן אדם, בעל חיים או רכוש נפגעו ממשאית. לכן אדם שנפל ממושב הנהג של משאית או בדרך אליו ייחשב כקורבן של תאונת דרכים. לעומת זאת, אם המשאית הייתה במצב נייח והנהג לא ישב בתא הנהג – לא כל תאונה תוגדר כתאונת משאית. למשל פועל שנפעל ממשאית בעת פריקה וטעינה של סחורה או ציוד ממשאית לא ייחשב כקורבן של תאונת דרכים, על אף שהוא בן אדם שנפגע ממשאית ולכן מתאים לכאורה להגדרה החוקית של תאונת דרכים משאית.
למה צפוי נהג המשאית בגין מעורבות בתאונה?
הענישה בתאונת דרכים משאית שווה לענישה בגין גרימת תאונת דרכים קטלנית ברכב רגיל. מדובר בענישה חמורה וקשה מאוד. נהג אשר בית המפשט יחליט כי הוא אכן גרם לתאונת דרכים קטלנית צפוי להתמודד עם עונש מאסר ממושך. החוק מגדיר את עונש המאסר המינימלי בגין מעורבות בתאונת דרכים קטלנית באורך של שישה חודשים, אולם עונש המאסר יכול להגיע גם עד אורך של שלוש שנים.
במרבית המקרים התביעה תדרוש מבית המשפט לגזור על הנהג הפוגע מאסר בפועל, כלומר ישיבה של ממש מאחורי סורג ובריח, כשמהצד השני עורך הדין של הנאשם ינסה לבקש מבית המשפט לגזור על הלקוח שלו עונש מאסר על תנאי.
עוד צפוי נהג משאית שהיה מעורב בתאונת דרכים לפסילה של רישיון הנהיגה שלו לתקופה של לכל הפחות שלוש שנים. חשוב לציין שכמו שאמרנו, בתי המשפט נוטים להחמיר עם נהג שאכן הוכחה אשמתו בגרימת תאונת דרכים – ולכן בתי המשפט מחמירים אף יותר וגוזרים פסילת רישיון נהיגה לתקופה ארוכה יותר.
חשיבות ייצוג משפטי לנהג משאית במקרה של מעורבות בתאונה
נהג משאית שהיה מעורב בתאונה דרכים משאית יכול לסבול משברים רבים בכל חלקי גופו, בפרט בידיים וברגליים. בנוסף, נהג המשאית הפוגע יכול לסבול מפוסט טראומה, במיוחד אם מדובר בתאונה קטלנית, אז רגשות האשם על ההרג עלולים לשבת על מצפונו של הנהג הנאשם.
שימוש בייצוג משפטי הניתן על ידי עורך דין תאונות דרכים יכול לעזור במאמץ לצמצום של פגיעות בתחומים נוספים. למשל, נהג משאית שהיה מעורב בתאונה קטלנית יכול לסבול בנוסף לכל הקשיים שהזכרנו קודם לכן גם משלילה של החירות שלו אם ייגזר עליו עונש מאסר. גם מצבו הכלכלי של הנהג יכול להיפגע מפני שיוטלו עליו עונשים כספיים או שהוא לא יוכל לעבוד בעקבות התאונה. אכן תאונת דרכים משאית יכולה לגרום לנהג משאית נזק במגוון תחומים, אך ייעוץ הניתן על ידי עורך דין תאונות דרכים יכול לסייע בצמצום של היקף והמגוון של הנזקים.
לסיכום, תאונת דרכים שנגרמה על ידי משאית היא אירוע קשה וטראומתי לכל המעורבים בו, במיוחד אם מדובר בתאונת דרכים קטלנית. הנהג הפוגע יסבול ככל הנראה מליקויים נפשים בעקבות פוסט הטראומה וייסורי המצפון שתגרום לו התאונה, ובנוסף יעמוד נגדו כתב אישום חמור עם ענישה קשה ומרתיעה. עורך דין תאונות דרכים המתמחה בדיני תעבורה יכול להגן על הזכויות של כל נהג משאית שהיה מעורב בתאונת דרכים והוגש נגדו כתב אישום. עורך דין לדיני תעבורה מוצלח יוכל לבנות עבור הנהג הפוגע אסטרטגיה משפטית שתסייע לו בבית המשפט.
אין ספק שחשיבותו של עורך דין תאונות דרכים היא רבה, כפי שיכולתם לקרוא בטקסט. הקו הנוקשה שניכר גם בחוק וגם בפסיקותיו של בית המשפט – מוכיחים את ההכרחיות של ייצוג על ידי עורך דין לנהג הפוגע.