לצערנו הרב ניתן לראות כי בשנים האחרונות חל ריבוי בהתרחשותן של תאונות הדרכים במדינת ישראל. תאונות אלו עשויות להתרחש בכל רגע נתון במהלך חיינו, הן בטיול משפחתי והן בנסיעה שגרתית בדרך לעבודה או ממנה. בהתאם לכך, קיימת חשיבות מרבית להיכרות עם החוק ולהבנה כיצד יש לפעול לאחר מעורבות בתאונת דרכים.
אנו נתקלים בלא מעט מקרים בהם אנשים שחוו פציעה כתוצאה מתאונת דרכים, אינם מודעים לזכויותיהם בכל הקשר ל"תאונת עבודה" ולכן במאמר זה נדון על הגדרת תאונת דרכים כתאונת עבודה, והזכויות העומדות לנפגעים.
הגדרת תאונת דרכים בהתאם לחוק הביטוח הלאומי
בהתאם לחוק הביטוח הלאומי – סעיף 79, תאונת עבודה עשויה להתרחש במספר מצבים שונים לרבות:
- פגיעה בעבודה(תאונת עבודה)
- תאונה שהתרחשה במהלך העבודה או עקב העבודה.
- מחלה שהוגדרה כמחלת מקצוע בהתאם לסעיף 85.
בעניינו אנו, ניתן לראות לומר כי תאונת דרכים כתאונת עבודה עשויה להתרחש במספר סיטואציות שונות, למשל: תאונה אשר התרחשה בדרך לעבודה או שמא ביציאה ממנה, במהלך שעות העבודה כדוגמת הפסקת צהריים, וכיוצא בזה. חשוב לדעת כי על הנפגע לעמוד במספר תנאים על מנת שתאונת הדרכים תוכר כתאונת עבודה.
באילו סיטואציות עשויה תאונת הדרכים לא להיות מוכרת כתאונת עבודה?
כפי שצוין קודם לכן, יש להוכיח את התקיימותו של הקשר בין תאונת הדרכים לבין העבודה. קיימים מקרים מובהקים בהם נותק הקשר ובהתאם לכך לא יהיה ניתן להכיר בתאונה כתאונת עבודה. להלן מספר מקרים בהם לא יהיה זכאי הנפגע להכרת התאונה כתאונת עבודה:
- טרם הגעתו של יניב למשמרת במקום עבודתו, הוא עצר בבית המרקחת ובצאתו לאוטו אירעה תאונת דרכים. במקרה שכזה לא תוכר העבודה כתאונת עבודה לאור כך שנותק הקשר בין הגעתו לעבודה לבין התאונה.
- בעת יציאתה של שיר ממקום עבודתה, אימה צלצלה וביקשה ממנה להגיע לבקרה. ביציאתה מבית אימה הייתה מעורבת שיר בתאונת דרכים. גם במקרה דנן לא תוכר התאונה כתאונת עבודה בגין הניתוק שנוצר.
דוגמאות אלו נועדו להמחיש עבורנו כי לא כל סיטואציה עשויה להגדיר את התאונה כתאונת עבודה. לאור האמור, יש לזכור כי כל סטייה שהיא מהותית עשויה לנתק את הקשר ובהתאם לכך לא תוכר התאונה כתאונת עבודה. יחד עם זאת, במקרים בהם הסטייה שהתרחשה הינה קלה כדוגמת עצירה שמתרחשת באופן קבוע כמו תדלוק הרכב / אסיפת הילדים מהגן וכיוצא בזה, לא ינותק הקשר ולכן יהיה ניתן להכיר בתאונה הנוכחית כתאונת עבודה.
התנהלות בתי המשפט לתעבורה בתיקי תאונת דרכים המוגדרים כתאונת עבודה
בתי המשפט לתעבורה דנים מדי שנה במאות עד אלפי תיקים בנושא תאונת דרכים המוגדרת כתאונת עבודה. במסגרת כך, בתי המשפט בודקים מספר פרמטרים חשובים לרבות:
הפרמטרים הנבדקים: | הסבר: |
מה היה מסלול הנסיעה/הליכה של העובד.
|
האם העובד היה בדרך לעבודה או בצאתה |
האם חל שינוי במסלול נתיבו של העובד | האם העובד ביצע עצירה כדוגמת קניות בסופר, עצירה בבית המרחקת, ביקור אצל חבר/ה, אסיפת ילד מהגן, תדלוק הרכב וכן הלאה. |
האם שינוי המסלול של העובד היווה סטייה קלה או שמא השתהות חריגה | האם העובד ביצע סטייה שהיא שגרתית וקבועה או שמא סטייה חריגה שאינה "כדרך קבע". |
מתי התרחשה תאונת הדרכים | האם תאונת הדרכים התרחשה בסמוך ליציאתו ממקום העבודה או שמא בסמוך להגעתו. |
בדרך כלל יטה בית המשפט להכיר בתאונת הדרכים כתאונת עבודה במקרה בו עומד הנפגע בפרמטרים המהותיים ביותר לדוגמא: העובד היה בצאתו מהעבודה, הוא אינו שינה את מסלול הגעתו לביתו באופן חריג, וכי התאונה התרחשה בסמוך לצאתו מהעבודה. מאידך, במקרה בו הנפגע יצא מהעבודה, עצר לקניות בסופר וכי התאונה התרחשה בשלב מאוחר לאחר צאתו מהעבודה, לא יטה בית המשפט להכיר בתאונה כתאונת עבודה.
מדוע קיימת חשיבות לנפגע לסיווג התאונה כתאונת עבודה?
בהתאם לחוק במדינת ישראל, כל אדם אשר נפגע בתאונה המוגדרת כתאונת עבודה, זכאי לקבלת פיצויים בגין הפציעה מטעם המוסד לביטוח לאומי. חשוב להבין כי הנפגע רשאי להגיש גם תביעת פיצויים מכוח חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים(הפלת"ד) ללא כל קשר לפיצויים המגיעים לו מביטוח לאומי.
בצאתי מהעבודה נפגעתי בתאונת דרכים, האם היא עשויה להיות מוכרת כתאונת עבודה?
כפי שצוין קודם לכן, על מנת שתאונת הדרכים תוכר כתאונת העבודה, על הנפגע לעמוד במספר פרמטרים חשובים על מנת שתוכר התאונה כתאונת עבודה. לכן, אם לא נותק הקשר באופן חריג אכן יהיה הנפגע זכאי לפיצויים מטעם המוסד לביטוח לאומי. לכן, בעניין השאלה האם תוכר התאונה כתאונת עבודה, אין תשובה חד משמעית מכיוון שכל מקרה נבדק בהתאם לנסיבותיו.
מהו סכום הפיצויים אותו זכאי הנפגע לקבל בגין תאונת דרכים המוגדרת כתאונת עבודה?
במקרה שתאונת הדרכים הוכרה כתאונת עבודה, זכאי הנפגע לפיצויים מביטוח לאומי בגין כך. הפיצויים מתחלקים בצורה הבאה:
- בשלב הראשוני זכאי הנפגע לקצבת דמי פגיעה.
- סכום הקצבה איננו אחיד אלא משתנה בהתאם לנתוני הנפגע למשל: יש לבדוק מהו ממוצע שכרו בשלושת החודשים שקדמו לפציעתו בתאונה, כאשר מתוך סכום זה הינו זכאי ל75% דמי פגיעה לפרק זמן של 90 ימים.
- במקרה שקיימת פגיעה קשה אשר עולה עד כדי נכות, על הנפגע לגשת לוועדה הרפואית בביטוח לאומי לקביעת האחוזים, כאשר מעל 20% נכות זכאי הנפגע לקבל החזרים בגין ההוצאות הרפואיות ואף קצבאות חודשיות.
בנוסף ללא כל קשר לתביעה כנגד ביטוח לאומי, רשאי הנפגע להגיש תביעה לחברת ביטוח החובה של הרכב. למידע נוסף אודות תביעות פיצויים תאונות דרכים, ניתן למצוא במדריך המלא שלנו.
הגשתי תביעת פיצויים לחברת הביטוח ולמוסד לביטוח לאומי בגין תאונת דרכים כתאונת עבודה, האם אני מקבל פיצויים מוכפלים?
אנו נתקלים בשאלה הזאת לא מעט ולכן חשוב לנו לעשות סדר בדבר. בהתאם לקבוע בחוק, סכום הפיצויים אליו זכאי הנפגע הוא אינו מוכפל אלא משלים! אנשים רבים נוטים להניח כי אם יתבעו את שני הגופים הנ"ל הם יהיו זכאים לפיצויים מוכפלים, אך אין כך הדבר. לצורך העניין, במקרה בו תבע הנפגע את ביטוח לאומי בגין תאונת עבודה, סכום הפיצויים המשולם איננו הסכום המלא מכיוון שיתר הפיצויים משולמים על ידי חברת ביטוח החובה של הרכב. קיימים מקרים בהם ביטוח לאומי עשוי להגיש תביעה כנגד חברת הביטוח של הנפגע בגין הסכום הכספי שאותו נדרשו לשלם למבוטח.
יש לציין כי במקרה שתאונת הדרכים התרחשה ברכבו של הנפגע, ייתכן והוא יהיה זכאי לקבלת פיצויים מוגדלים בגין התמריץ המעוגן בחוק. לאור האמור, על הנפגע להודיע לביטוח לאומי בעניין החלטתו על התביעה לחברת הביטוח ובהתאם לכך הוא זכאי ל25% מן הסכום אשר ייפסק לטובתו בתביעת הפיצויים ללא כל קשר לסכום הכספי שיש ברשותו בשלב זה מביטוח לאומי.
כיצד באה לידי ביטוי עבודתו של עו"ד תעבורה בתיקי תאונת דרכים כתאונת עבודה?
חשוב להבין כי למרבית האנשים אין את הכוח והידע המספק להתמודדות מול גוף גדול כדוגמת המוסד לביטוח לאומי. בהתאם לכך, מתעורר הצורך רב בהסתייעות על ידי עורך דין תעבורה המתמחה בתיקי תאונות דרכים כתאונת עבודה. עורך דין מיומן ידע לסייע לכם לאורך כל הדרך, החל מהשלב הראשוני הנוגע לסדר הפעולות ועד לשלב הסופי של קבלת הפיצויים המקסימליים.
הגשתי תביעה לחברת ביטוח החובה ולביטוח הלאומי בגין תאונת דרכים כתאונת עבודה, האם קיימת חשיבות לתזמון התביעות?
גם במקרה דנן בכדי לקבל את סכום הפיצויים המקסימאלי, קיימת חשיבות מרבית להיעזר בשירותיו של עורך דין תאונות דרכים. לא הרבה יודעים כי קיימת חשיבות לבחירת התביעה הראשונית, ובהתאם לכך נוטים לעשות טעויות אשר עולות להן ביוקר. על מנת להבין את החשיבות הרבה בעניין סדר הגשת התביעות, נציג לכם דוגמא: במקרה שהגיש הנפגע תביעה כנגד ביטוח לאומי והוחלט ע"י הוועדה הרפואית לפסוק לו 15% נכות, קיימת חשיבות מרבית לקביעת אחוזי הנכות בתביעתו האזרחית כנגד חברת ביטוח החובה. לכן, ההחלטה איזה גוף לתבוע קודם היא שאלה חשובה ואינדיבידואלית. עורך דין מיומן ידע לבחור עבורכם את דרך הפעולה הטובה ביותר בהתאם למצבכם האישי.