תאונות דרכים נהפכו בשנים האחרונות למכת מדינה הגובה קורבנות רבים ואלפי נפגעים בדרגות חומרה שונות. בהתאם לנתונים העגומים, הסבירות שאנו או שמא אחד מיקירנו נחווה תאונת דרכים בשלב כזה או אחר במהלך חיינו הולכת וגדלה. נפגעים רבים זכאים לפיצויים כספיים בגין הפציעה שנגרמה כתוצאה מהתאונה ובהתאם לכך קיימת חשיבות רבה להיכרות עם החוק. מטרת מתן הפיצויים הינה סיוע לנפגעים בהליך ההשתקמות וההתאוששות, ואף שמירה על מצבו הכלכלי של הנפגע ככל הניתן. במאמר זה נדון על הפיצויים אליהם זכאים הנפגעים בגין תאונת הדרכים, ובנוסף על ערך המס המנוכה מפיצויים בתביעה הנ"ל.
להאזנה למאמר לחצו כאן:
מהו חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים?
עד 1975, היה נדרש הנפגע בתאונת דרכים להוכיח את עניין האשמה, מה שאילץ רבים להיגרר להליכים משפטיים ארוכים, או שמא לאבד את זכותם לפיצויים בגין פציעתם. בשנת 1975 חל שינוי ברפורמה וחוקק חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים. שינוי החוק מאפשר להסדיר את מתן הפיצויים הכספיים לנפגעים בכך שאינו דורש את הוכחת האשמה בגרימת התאונה. בנוסף, הפיצויים ניתנים "במסלול מהיר" ובצורה אשר מקלה עם הנפגע בזמן הליך שיקומו.
מעורבות בתאונת דרכים עשויה להיות בעלת השלכות רבות לנפגע אשר כוללות הוצאות כלכליות לצורכי טיפולים רפואיים כאלו ואחרים, לכן מטרת הרפורמה הנ"ל היא להעניק לנפגע באופן מהיר סכום פיצויים התחלתי שיסייע לו לצלוח את ההליך הצפוי לו. יש לציין כי הנפגע אינו אמור להיות נפסד כלכלית בגין התרחשות תאונה, ולכן יש להעניק לו את כלל האמצעים הרלוונטיים עבורו להליך השיקום. כמובן שגם בסכום זה יידרש הנפגע בתשלום מס בגין הפיצויים אותם הוא מקבל.
סכום הפיצויים הצפוי לנפגע בתאונת דרכים
כאמור, סכום הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים אינו אחיד בין נפגע לנפגע אלא משתנה בהתאם לנסיבות האישיות באופן אינדיבידואלי. במסגרת חישוב הפיצויים נלקחים בחשבון מספר פרמטרים מהותיים הכוללים: גיל הנפגע, מין, מקצוע, נכות, כאב סבל ועוגמת נפש, נכות, כושר השתכרות עתידי, ימי אשפוז, סיוע מהזולת וכן הלאה. בהתאם לפרמטרים הנ"ל ייקבע בסכום הפיצויים אליו זכאי הנפגע לקבל.
יחד עם זאת, חשוב להבין כי לסכום הפיצויים קיימת מגבלה שלא ניתן לעקוף אותה זאת אומרת, במקרה בו הנפגע משתכר בחודש במאה אלף שקלים בחודש הוא אינו יקבל סכום זהה בתביעת הפיצויים. גובה הסכום המקסימאלי הקבוע בחוק הוגבל לעד פי שלוש מן הסכום הממוצע בשכר המשק.
כיצד באים לידי ביטוי הפרמטרים בחישוב סכום הפיצויים?
כפי שצוין קודם לכן, קיימים מספר פרמטרים אשר נלקחים בחשבון בעת חישוב סכום הפיצויים בגין תאונת דרכים, לרבות:
הפרמטרים המהותיים בתביעת פיצויים: | כיצד באים לידי ביטוי: |
הפסדי השתכרות בעבר / בעתיד | כתוצאה מהפגיעה הפיזית שהתרחשה לניזוק, ייתכן והתקיימו בגין כך הפסדי שכר, ואף כי יפגע כושר ההשתכרות שלו בעתיד. בהתאם לכך, יש לבחון את פוטנציאל ההשתכרות העתידי ואת האופן שהפגיעה השפיעה על יכולתו של הניזוק לעבוד. |
הוצאות רפואיות | נפגעים רבים נאלצים לשלם מכספם עבור הוצאות רפואיות לרבות: תשלום עבור נסיעות לטיפולים, רכישת מוצרים כדוגמת משחות / כדורים / תחבושות וכיוצא בזה. |
התאמת דיור | לעיתים יש להתאים את ביתו של הניזוק בהתאם לנכותו למשל: במקרה שאדם נותר משותק על כיסא גלגלים, ייתכן ויש להנגיש לו בית עם מעלית, דלתות מורחבות וכן הלאה. |
סיוע מצד שלישי | כתוצאה מנכותו של הניזוק יש להיעזר בסיוע מצד שלישי החל מעזרה ברחצה, בלבישת בגדים, באכילה, ועד לכלל עבודות הבית השוטפות. |
כאב, סבל ועוגמת נפש | קיימים מקרים בהם לא ניתן לאמוד את הכאב, סבל ועוגמת הנפש שמתרחש אצל הנפגע. נפגעים רבים עשויים לחוש טראומה בגין הפציעה, או שמא עוגמת נפש כתוצאה מהמתרחש. |
האם תשלום המיסים בתביעת פיצויים בגין תאונת דרכים יהיה זהה לתשלום המיסים הרגיל?
מס הכנסה הינו מס אשר מטילה המדינה על הכנסותיהם של היחידים והן של התאגידים. בהתאם לחוקי המס, יש לנכות מכל הכנסה שהיא את המס המוטל, כאשר ככל שסכום ההכנסה הינו גבוה יותר כך בהתאם גם אחוז המס המנוכה וכך להיפך. יחד עם זאת, חשוב לדעת כי במקרה של תביעות פיצויים תאונות דרכים בגין נזק פיזי שנגרם לאדם בתאונה, ניכוי המס מתבצע בצורה מעט אחרת.
כיצד נקבע סכום המס המנוכה בתביעת פיצויים בתאונת דרכים?
כפי שצוין, סכום המס המנוכה בתביעת פיצויים בתאונת דרכים הינו שונה מן הסכום המס הרגיל. זאת אומרת, אכן ינוכה מס מסכום הפיצויים אך הסכום ישתנה בכל תביעה ותביעה בהתאם לנסיבות. ניכוי מס בתביעת פיצויים בתאונת דרכים מתבצע בעקבות שתי סיבות עיקריות:
- מניעת מצב של פיצויים מוכפלים.
- מניעת מצב בו הגורם המבטח ייאלץ לשלם לתובע ולביטוח לאומי.
מהי תקרת ההפחתה המקסימלית בתביעת פיצויים?
בהתאם לקבוע בסעיף 4(א), קיימת תקרת הפחתה מסכום הפיצויים בגין תאונות דרכים העומד על 25% לכל היותר, בשל הפסדי שכר כתוצאה מניכוי המס. חשוב לציין כי מדובר בסכום הניכוי המקסימאלי אותו ניתן לנכות בתביעת פיצויים בגין תאונת דרכים, לכן אין היא נועדה למנוע הפחתה בסכום מיסוי נמוך מזה.
הסתייעות בידי עורך דין בהליך ניכוי מס בתביעת פיצויים בתאונת דרכים
נפגעים רבים נוטים להגיש תביעת פיצויים לבדם מכיוון שאינם מבינים את חשיבות הייצוג בידי עורך דין תאונות דרכים. בכדי להבין בצורה טובה יותר את חשיבות הדבר, נציג בפניכם כעת שאלה: הניחו שקיימת לכם בעיה בלב, האם הייתם פונים לרופא אף אוזן גרון? סביר להניח שלא, לאור כך שאין זה תחום ההתמחות שלו.
בזהה לדוגמא המוקצנת שציינו זה עתה, חשוב להבין שאדם מן היישוב יתקשה להתמודד מול עורכי דין ממולחים של חברות ביטוח גדולות. אנו נתקלים בלא מעט מקרים בהם ניזוקים פוצו בסכום כסף מזערי בגין פציעתם בתאונת דרכים מכיוון שאינם ידעו מה הסכום המקסימאלי המגיע להם, וכיצד להתמודד מול חברות אלו. לכן, בהתאם לכך קיימת חשיבות להסתייע בשירותיו של עורך דין תאונות דרכים המתמחה בתביעות פיצויים.
עורך דין מיומן ילווה אתכם במשך כל ההליך הנ"ל, מתוך מטרה להעניק לכם לבסוף את סכום הפיצויים המקסימליים אליהם אתם זכאים. בנוסף, לא הרבה יודעים אך ערך המס בפיצויים בתביעה בגין תאונת דרכים משתנה מנפגע לנפגע, ולכן עו"ד מקצועי הבקיא ברזי הדינים השונים, ידע להבטיח לכם סכום פיצויים גבוה ככל הניתן ובשיעור מס נמוך.