לאחר התרחשות תאונת דרכים, אחת השאלות המרכזיות אשר מעסיקות את המעורבים בה, מתייחסת לנטל האשמה. חשוב להבין כי לשאלת האשם חשיבות רבה הן בפן הפלילי והפן בפן הנזיקי. אנשים רבים נוטים להאמין כי הנהג הפוגע הינו אשם באופן חד משמעי בגרימת התאונה אך אין כך הדבר, צריך לזכור כי כל תאונה נבחנת בהתאם לנסיבותיה.
במאמר זה נדון על חשיבות נטל האשמה בתאונות דרכים, העונשים הצפויים בחוק, והאם נהגים אלו זכאים לפיצויים בגין פציעתם בתאונה. כל אלו ועוד, בהמשך.
להאזנה למאמר לחצו כאן:
קביעת נטל האשמה בתאונת דרכים
בעת התרחשות תאונת דרכים(בד"כ עם נפגעים) משטרת ישראל תגיע לזירת התאונה בכדי לנסות ולתחקר את הנהגים ועדי הראייה שנכחו במקום אודות התרחשות התאונה. לעיתים, תמנה המשטרה בוחן תנועה מטעמה שיבחן את כלל הראיות על מנת להגיע לחקר האמת ככל הניתן. לאחר מכן, צפויים הנהגים המעורבים להגיע למשטרה לחקירה באזהרה שבסופה ייקבע האם יש להגיש כתב אישום כנגד הנהג הנאשם. זאת אומרת, עוד בשלב מוקדם שכזה(בכפוף לתאונה) נקבע על מי מוטל נטל האשמה. נהג שיזומן לבית המשפט צפוי לעונשים רבים וחמורים אם אכן יוחלט להרשיעו בגרימת תאונת הדרכים. בהתאם לכך, קיימת חשיבות מרבית להיוועץ עם עורך דין תאונות דרכים בסמוך להתרחשות התאונה, בכדי להבין מהי דרך הפעולה הטובה ביותר במצבכם וכיצד ניתן לסייע לכם.
מדוע קיימת חשיבות בקרב חברות הביטוח לשאלת האשמה בתאונת דרכים?
בעת התרחשות תאונת דרכים עם נזק לרכוש, על חברת הביטוח להעניק סכום כסף המיועד לתיקון הנזק שאותו נדרש הנהג לשלם במסגרת ההשתתפות העצמית בכפוף לסכום שנקבע בפוליסה, אלא אם רכשתם פוליסה עם הרחבה שלפיה אינכם נדרשים לשלם דבר. אז איפה נכנסת השאלה, על מי מוטל נטל האשמה? בעת קביעת אשמתו של הנהג, יזוכה הנהג השני מן תשלום ההשתתפות העצמית בגין הנזק שנגרם לרכבו. בנוסף, פוליסת הביטוח תתייקר בהתאם לנהג שהיה אשם בגרימת התאונה. בהתאם לכך, הרבה פעמים נהגים חוזרים מדבריהם ומתעקשים על חפותם, וכתוצאה מכך ההתדיינות בעניין התשלום מגיעה לבית המשפט לתעבורה. במהלך המשפט תתקבל הכרעה בעניין גרימת התאונה, כאשר הנהג "המפסיד" יידרש בתשלומים הנזקים לנהג השני.
מעורבים בתאונת דרכים? קבלו טיפים להתמודדות נכונה אשר עשויה לסייע לכם בקביעת נטל האשמה
לצערנו הרב, לאור הנתונים העגומים בנושא תאונות הדרכים בישראל, ניתן להסיק כי כל אדם היה או יהיה מעורב בתאונת דרכים בשלב כזה אחר, או שמא מכיר אדם שחווה זאת בעצמו. לאור כך, קיימת חשיבות מרבית להיכרות עם החוק ועם דרכי ההתמודדות בסיטואציה הזאת. להלן כמה טיפים חשובים אשר עשויים לסייע לכם במעמד קביעת נטל האשמה בגרימת תאונת הדרכים:
- דווחו לחברת הביטוח של רכבם בעניין התאונה בסמוך להתרחשותה – סוכן מטעמה של החברה ידריך אותכם בעניין אופן הפעולה ומה נדרש ממכם. שימו לב, לעיתים רבות חברות הביטוח של הצד הפוגע יטו לנסות ולטעון לעניין "רשלנות תורמת" מצידכם. משמעות הרשלנות התורמת באה לידי ביטוי בפן הכלכלי בכך שחברות הביטוח ישלמו רק על חלק מגובה הנזק ולא על כולו. לכן מומלץ להיעזר בשירותיו של עורך דין תאונות דרכים בעניין.
- הימנעו מהזזת הרכב מזירת האירוע! קיימת לכך חשיבות מרבית בשלב מאוחר יותר.
- הקפידו לתעד באמצעות סרטונים, תמונות, הקלטות וכן הלאה את כלל המאורע מזוויות שונות. זכרו לצלם לא רק את זירת האירוע אלא גם באופן מקיף לרבות: נתיבים, תמרורים, רמזורים ועוד.
- אם ישנם עדי ראייה במקום, יש לקחת מהם את פרטיהם האישיים, ייתכן שתצטרכו את עדותם בשלבים מאוחרים יותר.
- יש לקחת מהמעורבים בתאונה את פרטיהם לרבות: פוליסת ביטוח, מספר רישוי, תעודת זהות, שם מלא, טלפון נייד וכל פרט אחר שנראה לכם לנכון במעמד זה.
זכרו, בתור בני אדם הזיכרון שלנו באופן טבעי נוטה לשכוח דברים לאחר זמן מה, לכן קיימת חשיבות מרבית לאיסוף כלל הראיות שציינו זה עתה. ראיות ועדויות אלו עשויות להביא לקביעת נטל האשמה בגרימת תאונת הדרכים.
האם זה משנה על מי מוטל נטל האשמה בתאונת דרכים בתביעת פיצויים?
אנשים רבים נוטים לחשוב כי אם יוכח עניין אשמתם בגרימת תאונת הדרכים, אינם יהיו זכאים להגיש תביעות פיצויים תאונות דרכים בגין פציעתם שהתרחשה. חשוב לציין כי לפי חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים(הפלת"ד), אין כל חשיבות לנטל האשמה בעניין קבלת פיצויים. סכום הפיצויים מחושב בהתאם למספר פרמטרים שונים לרבות: הוצאות כספיות הנוגעות לטיפולים הרפואיים, האם נגמרה נכות ואם כן באיזה שיעור, סיוע צד ג', אובדן השתכרות, התאמת הדיור לצורכי הנפגע וכן הלאה. לאור האמור, כל אדם שנפגע בתאונת דרכים(למעט החריגים) רשאי להגיש תביעת פיצויים לחברת הביטוח בגין נזק הגופני שנגרם לו כתוצאה מהתאונה.
מה קורה במקרה בו שני כלי הרכבים אשמים בהתרחשותה של התאונה?
במקרה דנן חשוב להבחין שוב בין הפן הנזיקי לבין הפן הפלילי. במקרה שמדובר בתביעת פיצויים, כל אחד מן הנהגים זכאי לתבוע את חברת הביטוח של רכבו ללא חשיבות לעניין האשמה בגרימת התאונה. בנוסף, בעניין הפן הפלילי, משטרת ישראל תבחן את כלל הממצאים שיש ברשותה ולבסוף תקבע למי להעמיד כתב אישום. בכל אופן, בשני המצבים מומלץ להיעזר בשירותיו של עורך דין תעבורה המתמחה בתחום תאונות הדרכים בכדי לקבל סיוע הולם ככל הניתן.
מהם הפרמטרים הנדרשים לקבלת פיצויים כספיים בגין תאונת דרכים?
יש לציין כי לא כל אדם יהיה זכאי לקבל פיצויים בגין נזק גופני שנגרם לו כתוצאה מהתאונה למשל: במקרים בהם לא היה לרכב ביטוח חובה או שמא התאונה נעשתה באופן מכוון, אזי לא יהיה רשאי הנפגע לקבל פיצויים מכוח חוק הפלת"ד. על מנת שהנפגע יהיה זכאי לקבלת פיצויים עליו לעמוד במספר קריטריונים שונים לרבות:
- התאונה התרחשה בזמן חניית הרכב.
- התאונה התרחשה במהלך הנסיעה.
- התאונה התרחשה בשלב הירידה מן הרכב.
- התאונה התרחשה בעת הכניסה לרכב.
- התאונה התרחשה בגין שימוש בכוח המכאני של הרכב.
- התאונה נוצרה בגין התפוצצות / התקלחות של הרכב.
- התאונה נגרמה בזמן טיפול בליקוי באוטו לרבות: דחיפה, תיקון, גרירה, תיקון ועוד.
- התאונה התרחשה בעת פגיעה ברכב שחנה במקום שאסור עליו היה להחנות.
במקרים בהם הנהג אינו עומד בקריטריונים להגשת תביעה מכוח הפלת"ד, הוא תמיד רשאי להגיש תביעת פיצויים נזיקית, ולכן אין זה אפיק הפעולה היחיד בעניין הפיצויים.
במקרה שהוגש נגדי כתב אישום בגין מעורבות בתאונת דרכים, האם אני צריך עורך דין?
חשוב להבין כי הגשת כתב אישום מתבצעת לאחר ששוטרים ובוחני תנועה בחנו את השטח ואת ממצאי הראיות והסיקו כי אכן נטל האשמה מופנה כנגד הנהג הנ"ל. לכן, במקרה שכזה צפוי הנהג לעונשים רבים ומשמעותיים החל מקנס כספי, פסילת רישיון הנהיגה בפועל/תנאי, ואף מאסר בפועל! לאור כך שחירותו של האדם עשויה להישלל, חלה חשיבות מרבית בהסתייעות בייצוג משפטי הולם בידי עורך דין תאונות דרכים. עו"ד מנוסה ידע לבחון עבורכם את ראיותיה של התביעה ולאתר כשלים מהותיים אשר עשויים להביא עבורכם תוצאה טובה במעמד הענישה.
הואשמתי בגרימת תאונת דרכים, האם אני נדרש בעו"ד שינהל עבורי את תביעת הפיצויים?
כפי שצוין במאמר, אין כל חשיבות לנטל האשמה בהקשר של תביעת פיצויים בגין נזק פיזית שנגרם כתוצאה מהתאונה. אך יחד עם זאת, על הנפגע לעמוד במספר קריטריונים על מנת להיות זכאים לפיצויים כספיים. חשוב לדעת כי על מנת קבל את סכום הפיצויים המקסימלי, מומלץ להיעזר בשירותיו של עורך דין תעבורה המתמחה בתיקי תאונות דרכים. להבדיל משכירת שירותיו של עו"ד בעת קבלת כתב אישום, במקרה דנן שכר הטרחה של עורך הדין בתביעת הפיצויים קבוע בחוק ולא ניתן לחרוג ממנו. בנוסף, בפן הפלילי נדרש הנהג הנאשם לשלם את שכר הטרחה של עורך הדין מבעוד מועד, ואילו בפן הנזיקי, שכר הטרחה של עורך הדין נגבה בסוף ההליך מסך סכום הפיצויים שנפסק לנפגע.
האם כל תאונת דרכים עשויה להעמיד כתב אישום לנהג?
בעת התרחשות תאונת דרכים, משטרת ישראל בוחנת את הממצאים על מנת להבין את אופן התרחשות התאונה. פעמים רבות תאונות דרכים מתרחשות בגין אי ציות לחוקי התנועה השונים כמו למשל: נסיעה במהירות מופרזת, חציית צומת ברמזור אדום, שימוש בטלפון הנייד ועוד. קיימים מקרים שבהם לא תוכל המשטרה להעמיד לנהג כתב אישום באם אין הוכחות לעניין ביצוע עבירה או שמא עדים בזירת התאונה. לכן, קיימים מקרים בהם נהג יזומן לחקירה באזהרה ובסופה התיק ייסגר ללא כל כתב אישום.